Лекува срещу хъркане

Лечението под ръководството на опитен лекар ще подобри качеството на съня и
премахва хъркането. Анатомичните дефекти са много честа причина за хъркане и затова е най-добре да се приложи процедура за корекция при несъвършени части на носа, гърлото и езика. Хъркането допринася за неразположение, както и общо влошаване на качеството на живот. Хипоксията причинява главоболие, депресия и умора. И тези състояния влияят на проблеми с концентрацията, отслабване на либидото и депресия. Когато се откажете от стимуланти и здравословното хранене не помагат, е необходима операция за хъркане.

Преглед преди операция:

  • ЕКГ
  • кръвна група, морфология, СУЕ, протромбиново време, коалино-цефалиново време, ХИВ антитела, креатинин, електролити, глюкоза на гладно
  • сертификат за ваксинация срещу хепатит В или кръвен тест за HBS антиген – тест за анти-HCV антитяло (хепатит С)
  • пациенти със заболяване на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм, хипертиреоидизъм, състояние след операция на щитовидната жлеза) -TSH, fT3, fT4
  • рентгенография на гърдите

Лекува срещу хъркане:

  1. Операция с контролирана носна преграда – операцията включва подобряване вътре в носа, извитата част на хрущяла и костната преграда. Разрезът се извършва вътре в носа. Често по време на процедурата долните носни турбинати се намаляват с помощта на електрокоагулация. След процедурата няма белези или синини.
  2. Отстраняване на палатинните сливици – Операцията включва пълното отстраняване на сливиците. Лечението се препоръчва в случай на значителна хипертрофия на сливиците (затруднено дишане и преглъщане). Други симптоми включват: неприятна миризма от устата, плюене на гнойни запушалки и хронична болка в гърлото.
  3. Частично отстраняване на палатинната сливица – по време на операцията сливицата, стърчаща отвън на дворните дъги, се отстранява. Абсолютните индикации са симптоми на синдром на обструктивна сънна апнея. Относителните индикации обаче включват затруднено преглъщане и говорни нарушения поради хипертрофия на сливиците.
  4. Отстраняване на третата сливица – включва отстраняване на хипертрофирана лимфна тъкан от назофаринкса за подобряване на проходимостта на носа и намаляване на чувствителността към инфекции на горните дихателни пътища.

Процедурата обикновено се отнася до деца с нарушена носна проходимост и сънна апнея.

5. Конхопластика – (намаляване на уголемени носни турбини, които намаляват назалната конгестия) и омекотяване на пластмасовото небце (намаляване на дължината на раздела и сковаване на мекото небце, които вибрират при дишане през устата). Процедурите се извършват под локална анестезия, това е анестезия, като в случай на стоматологични процедури (пациентът е в съзнание, но не чувства болка) или общо.
След процедурата дишането с нос се подобрява и вибриращото небце не може да се чуе по време на сън.

6. Ендоскопска хирургия на синусите – използва се за лечение на хроничен синузит. Целта на операцията е изчистване на синусите. По време на процедурата лекарят отстранява лигавицата, която се е възпалила. То не е придружено от риск от увреждане на анатомични структури, които не са променени, тъй като за извършването му се използват микрохирургични инструменти и оптични ендоскопи. Предимствата на тази операция са избягването на порязвания на лицето и малко или никаква следоперативна болка.

Вече сте използвали различни продукти и устройства против хъркане и нищо не помага, помислете за операция.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *