Как да лекувате хъркането?

Дразни ли се, че партньорът ви постоянно ви блъска, хлопа ви, запушва ви носа и се ядосва, защото хъркате? Време е да направим нещо по въпроса! Ето защо трябва да се интересувате от съвети как да лекувате хъркането или домашните средства. Нека хъркането не е ваш проблем.

Какво насърчава хъркането?

Изчерпването на умората, алкохола, цигарите и хапчетата за сън тези фактори влияят главно на идеалното състояние за хъркане. Релаксиращите вещества причиняват болки в мускулите на гърлото и уголемяване на езика, което води до хъркане.

Причини за хъркане:

 • анатомични причини: кривина на носната преграда, хипертрофия на епифизата, подуване или хипертрофия на носните турбини, хипертрофия на палатинните сливици, хипертрофия на третия бадем,
 • инфекция (запушване на носа)
 • затлъстяване (излишна мазнина по шията),
 • алкохол и цигари,

Диагностика на причината за хъркането

В началото трябва да поставите диагноза – Какво влияе на факта, че хъркаме? Необходимо е да се проучи дали хъркането е придружено от тежка апнея (прекъсвания при хъркане без дишане). Това става чрез скрининг нощно изследване, той се извършва за една нощ. Тестът включва параметри за мониторинг, които могат да се използват за оценка на наличието на хипоксия в организма. Тестът продължава цяла нощ и конкретно започва вечер и завършва сутрин и ви позволява да наблюдавате смущаващите ефекти на дишането. Този преглед се повтаря още веднъж в друга нощ, избрана за по-надеждна диагноза. Това устройство може да се поръча и можете сами да анализирате съня си, след което да опишете какво се е случило по време на прегледа пред Вашия лекар.

В допълнение, в медицинското интервю отговаряме на въпроси за начина на живот, общото благосъстояние и евентуално виещи заболявания.

Извършва се и УНГ преглед.

Анатомични дефекти и лечение:

 1. Извийте носната преграда – за да й придадете правилната форма, елементите на кривината се изваждат и моделират, за да се поберат отново и да се поставят в носа – Септопластика.
 2. Хипертрофия или други проблеми с небцето – Снорепластика.
 3. Проблемен нос, небце, сливици и език – термоаблация с променливи радиочестотни токове.
 4. Тревожни носни турбини, меко небце, палатинови сливици – Контакт диоден лазер.
 5. Езикови аномалии – метод AIRvanc, Repose MIK лечение.

Какво да лекуваме хъркането

 • Маски за хъркане, поставени на носа и устата – свързани с епруветка с помпа, с помощта на която се дава, поверете на дихателните пътища, под постоянно положително налягане. Тя включва използването на устройство, което генерира положително въздушно налягане по време на сън. Положителното налягане на въздуха е предназначено да укрепи горните дихателни пътища, така че стените на органа да не се срутят. Ако пациентът има апнея, устройството постепенно повишава налягането на въздуха до ниво, при което апнеята изчезва.
 • Апарат за хъркане и апнея – стоматологични уреди, чиято задача е да предотвратяват хъркането и да спират по-нататъшното развитие, сънна апнея. Те се извършват според показанията на зъболекари и ортодонти.

Начини за хъркане:

 • използването на дихателни средства,
 • правилна диета (често затлъстяването е причина за хъркане),
 • правилната температура в спалнята 18 – 21 градуса,
 • достатъчно количество сън, най-малко 7 часа на ден,
 • излекуване на хрема, ако е причинено от хъркане,
 • отказ от наркотици (тютюн, алкохол, хапчета за сън).

Здравословният сън е добър нощен сън.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *