Alopecia hos män

Problemet med alopecia förekommer oftast hos män i mogen ålder, men om vi dock märker alltför hårtap hos oss själva – Vad betyder det? Vad orsakas av? Vid en ung ålder har många män också ett problem med början av skallighet eller till och med ett avancerat tillstånd, dvs total skallighet. Detta kan påverkas av olika faktorer, så du måste analysera din livsstil noggrant, och vid behov göra tester för att avgöra orsaken.

Androgenetisk alopeci – ärftlig

Naturlig skallighet hos män (naturligtvis inte alla) kan börja efter 30 eller 40 års ålder, i form av en böjning eller hårfäste som går tillbaka, vilket ger intrycket av en större panna eller en balanspunkt visas på toppen av huvudet, som fortskrider med åldern större område utan hår. Uppenbarligen kan de första tecknen på skallighet förekomma tidigare hos män på grund av en genetisk arv. Hos män förekommer androgenetisk alopeci till följd av hög koncentration av androgener, hårsäckar blir mer känsliga för dihydrotestosteron (den aktiva formen av testosteron), vilket leder till håravfall. Androgenetisk alopeci förekommer i två former: delvis eller fullständigt.

Alopecia areata

Under alopecia areata finns det distinkta kala fläckar på olika delar av kroppen, inklusive huvudet. Detta tillstånd orsakas ofta av andra sjukdomar relaterade till brist på immunitet och som en följd av detta försvagar hårsäckarna och leder till håravfall. Under denna sjukdom finns det inflammationer som inte syns på huden, dessutom kan huden klåda. : Alopecia areata åtföljs av en sjukdom som sköldkörteln, atopisk dermatit eller typ av diabetes 1. Dessutom kan det vara resultatet av stress eller helt enkelt genetiskt arv.

Anagen alopecia

Denna skallighet orsakas av tungmetallförgiftning (bly, kvicksilver, arsenik), animaliska toxiner eller joniserande strålar. Skallighet förekommer snabbt och omfattande. Efter att ha bestämt vilken faktor det är och härdat det, växer håret helt enkelt tillbaka.

läkemedelsinducerad alopeci

Läkemedelsinducerad alopeci orsakas av en dålig effekt av läkemedel på hårsäckcellerna. Det kännetecknas av diffust tunnare hår, den här typen av alopeci är vändbar efter att ha upptäckt vilka läkemedel som fungerar illa på oss, alltså efter att vi botade sjukdomen. Som regel orsakas skallighet av läkemedel: kemoterapeutika.

Ta skallighet i dina händer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *